fredag 21 mars 2008

Långfredagens vägval

En bekant (?) berättelse, några tankar och frågor...

Medan (Jesus) ännu talade kom det en stor skara människor. Han som hette Judas, en av de tolv, visade vägen, och han gick fram till Jesus för att kyssa honom.
Jesus sade till honom: "Judas, förråder du Människosonen med en kyss?"

När de som var med Jesus såg vad som skulle hända sade de: "Herre, skall vi ta till våra svärd?" Och en av dem slog till mot översteprästens tjänare och högg av honom högra örat.
Men då sade Jesus: "Nu räcker det!" Och han rörde vid mannens öra och läkte honom.

Sedan sade Jesus till de överstepräster och officerare vid tempelvakten och äldste som hade kommit dit för att gripa honom: "Som mot en rövare har ni gått ut med svärd och påkar. Dag efter dag var jag hos er i templet, och ni lyfte inte er hand mot mig. Men detta är er stund, nu har mörkret makten."

---

På långfredagen närmar vi oss den oundvikliga slutstationen för den som visat oss alla den bästa vägen att avväpna imperiets och maktinstitutionernas anspråk på att ge "fred och välstånd"... på sina villkor.
Jesus arresteras som en "rövare", en brottsling som stört den allmänna ordningen och lugnet - pax romana.

Alla imperier genom hela historien har använt samma språk av "fred och välstånd... så länge det är på våra villkor!" Den som går emot det får smaka på imperiets ovilja, smutskastning och i värsta fall... våld - det yttersta maktspråket - som till och med används under det höga syftet att "skapa fred" (t.ex det s.k förebyggande kriget).

Det romerska imperiets straffredskap för de som gjorde uppror och störde pax romana var korset.
Jesus hamnade på detta våldsamma tortyr/dödsredskap för att han valde bort våldet, ett alternativ inte ens hans lärjungar stod ut med när mobben kom för att hämta honom. Svärdet - våldets makt - skär rätt igenom också de som följer honom.

Vilken väg ska vi gå?

Vilket sätt är det bästa för att avväpna de nutida "imperiernas" anspråk på våra liv idag? (fyll själv i vad du ser som "imperierna" idag - det med anspråk på våra pengar, vår tid och vår uppmärksamhet)


De frågorna, bland många andra som inte fick synas just här, ställer långfredagen till mig.


Inga kommentarer: