söndag 27 december 2009

En vänlig aktion på Migrationsverket

Den 18:e december utförde jag, tillsammans med Jonatan Blomqvist och Emmanuel Nielsen en vänlig icke-vålds aktion på Migrationsverket i Kristianstad. (Jonatan har också skrivit om detta på Slowtrack-bloggen)

Vår aktion var en stödaktion för en större aktion genomförd samtidigt i Örebro av vänner till oss - en gemenskap av fria baptister - från Brickebacken i Örebro. Vännerna i Örebro genomförde en fredlig "sittaktion" som varade fram tills Migrationsverket stängde för dagen och aktivisterna bars bort av polis för att sedan släppas utanför. Genom aktionen ville man sätta fokus på det orimliga med tvångsavvisningar. Så här stod det i den text de spred i samband med aktionen;


"Vi längtar efter en värld fri från förtryck och nationsgränser, där jorden tillhör oss alla och där ingen människa blir instängd eller ivägskickad med tvång och våld. Vi vägrar tro att en sådan värld är omöjlig eller avlägsen. Inspirerade av denna vision kräver vi ett stopp för alla tvångsavvisningar av asylsökande!"


Vi använde också denna text, med ett tillägg om adventstidens och julens narrativ om gästfrihet och Jesu historia som flykting under sina första år. Vår aktion blev kort, men ändå en intensiv upplevelse. Vi tog med oss en prinsesstårta med jultema som vi uppmuntrade personalen att dela mellan sig och de besökare som kom dit under dagen. Vi fick också en kort pratstund med en kvinnlig anställd där vi lade fram huvudpoängerna med aktionen, berättade om vad som samtidigt hände i Örebro (se ovan) och uppmuntrade henne att arbeta vidare i migrationsverket för större rättvisa och generositet samtidigt som vi talade om den ännu större rättvisa och generositet som är möjlig kopplat till julens budskap och vår kristna livsväg, som knappast ger oss något annat val än att påminna den värld vi lever i om den större rättvisan och den nya möjligheten till generositet - det vi kallar för Guds styre.

Både hon och vi var känslomässigt tagna av händelsen, något vi inte väntade oss med tanke på hur "liten" aktionen var. Detta lämnade oss med tankar och lärdomar (?)
- Också vi, som kristna aktivister - och i den här storyn "de goda" - är en del av och drar fördel av det system som tvångsavvisar människor.
- Det är samtidigt lätt - men djupt problematiskt - att se den andre (i detta fallet en anställd på Migrationsverket) som "den onda", men också hon har motiv för sitt arbete som är goda och sanna.
- Samtidigt läste vi också situationen som en konfrontation, en stund där krocken/kampen mellan de krafter som styr i den här världen (för världens skull) och det vi kallar för Guds styre (för världens skull) blev tydlig.
Komplicerat alltså!


Jonatan med tårtan.




Inga kommentarer: