måndag 29 augusti 2011

Anteckningar från Hebron 6 - Begränsad rörlighet

Vi noterade idag att infarten till staden var begränsad och att den checkpoint folk måste igenom för att ta sig från gamla stadens suq till Ibraimimimoske'n idag var helt stängd av IDF. Sådana spontana, oannonserade avspärrningar händer oftast bara om det finns en hotbild av något slag. I detta fall är det troliga att det finns kopplingar till ett knivdåd utanför en nattklubb i Tel Aviv i går och nya raketattacker från Gaza in i Israel (Be'er Sheva).

Detta, kombinerat med att handeln avtar i gamla stadens suq när ramadan nu är inne i sin sista dag (imorgon är eid) gör att stämningen här är dämpad.

Allt detta, de annalkande palestinska valen och omröstningen i FN:s säkerhetsråd om erkännadet av en Palestinsk stat (med alla komplikationer det innebär), gör att vi förbereder oss på en oroligare tid ett tag framöver.

I detta sammanhang, denna livsmiljö, avslutar vi nu vår fasta. Förhoppningsvis har den inneburit ett klargörande av våra motiv och förnyat mod att vara närvarande här, oavsett vad som händer.



Inga kommentarer: