söndag 4 september 2011

Anteckningar från Hebron 8 - Referat

Fredag 2 september 2011, Hebron, Västbanken


21.00: CPTare X och Y är på väg tillbaks till kontoret/lägenheten i gamla stadens souq efter en händelselös kvällspatrull när de ser en grupp soldater från IDF springa i riktning nordost. X och Y beslutar sig för att följa gruppen och finner, när de nästan kommit fram till Hebron Rehabilitation Committee, att fyra av soldaterna bultar på dörren till en palestinsk bostad. De andra fattar posto vid gator som angränsar kvartetet nedanför. Soldaterna släpps in i bostaden. Detta filmas av X och fotograferas av Y som blir tillsagd att sluta för "- Annars tar jag sönder kameran!" (sagt av en av soldaterna när han närmar sig X och Y)

21.10:  Soldaterna kommer ut ur bostaden tillsammans med en palestinsk man och går till nästa dörr där de släpps in av honom.

21.15: Soldaterna som varit posterade runt kvarteret ger sig av ner mot souqen igen. (så när som på två stycken). X och Y går en runda ner till souqen för att se var de tog vägen, men de syns inte till, så X och Y går tillbaks till gatan nedaför bostäderna för att vänta ut soldaterna.

21.20: De två kvarvarande soldaterna ansluter till den grupp som finns inne i bostaden.

21.30: Uppenbarligen gjorde soldaterna som lämnade området 21.15 bara en kringående rörelse och gick sedan in i huset igen, för när X och Y väntat i knappt tio minuter kommer hela gruppen soldater ut ur bostaden. X och Y räknar till 12 stycken. Ingen verkar ha blivit gripen. Soldater samt X och Y hälsar varandra med ett "Shabat Shalom" när soldaterna skyndar förbi ner mot souqen. X och Y följer efter på avstånd eftersom de antar att soldaterna är på väg till sin förläggning som ligger nära CPTs kontor/lägenhet. Kvällspatrullen kan närma sig sitt slut.

21.35: Hälften av soldaterna har fortsatt till förläggningen, men de andra sex har stannat och håller nu tre unga palestinier inne i souqen. De tar också deras id kort. När X och Y närmar sig gruppen blir de bryskt tillsagda av en soldat att ge sig av, eller hålla ordentligt avstånd. En kort diskussion tar vid där X, på frågan varför de två CPTarna inte bara går hem och lägger sig, först närmar sig soldaten och höjer rösten, men sedan backar. X behöver inte ta konsekvenserna av denna argumentation CPTs närvaro i situationer som denna. Det är de tre unga palestinierna som kommer att få det. X och Y backar därför och filmar medan soldaterna håller och kroppsvisiterar palestinierna.

21.40: Soldaterna tar med sig palestinierna bort från X och Y och in i en gränd. Två soldater vaktar utanför. X och Y observerar.

21.42: De tre unga palestinierna släpps. Soldaterna kommer ut ur gränden och den soldat som diskuterat med X och Y strax innan säger "Shabat Shalom" till X och Y. Samma soldat tränger några ögonblick senare - oprovocerat - in en palestinsk pojke i ett gathörn och viftar ner huvan som han har över huvudet.

21.45: X och Y återvänder till kontoret/lägenheten.




Inga kommentarer: